Esta edición da Feira do Requeixo e do Mel das Neves cumpre 30 anos, faise desde o ano 2019 en Venres Santo, que cadra en 7 de abril e o sábado 8. Como actividade principal da mesma, a degustación do requeixo dás Neves, un queixo fresco típico deste concello, con mel dá cooperativa dás Neves, a degustación do requeixo acompañada con viños das adegas Señorío de Rubiós. Festa declarada de Interese Turístico de Galicia en 2013 e desde este ano Alimento Artesán de Galicia.
Esta feira comeza a celebrarse ala polo ano 91, grazas ao relativo illamento e paisaxe agreste do municipio das Neves ten como compensación a produción dun exquisito requeixo, un dos máis cotizados, elaborado con leite enteiro de vaca sen engadir sal e que tradicionalmente mel, por iso é polo que a festa para promocionar este produto leve aparellada tamén o mel. Con todo, é un produto que ofrece múltiples posibilidades para cociñar todo tipo de pratos principais. Visitantes procedentes de toda Galicia achéganse a esta localidade atraídos polo requeixo, que se degusta acompañado polo mellor mel da cooperativa ou polos viños tintos de Rubiós. Alén destes produtos representativos da zona, na feira non faltan outros pratos como o polbo “ á feira”, os chourizos ao viño e, por suposto, a música. Ademais, celébranse cursos, un par de días antes do comezo da feira, conferencias e seminarios que viran ao redor do requeixo e o mel. Na elaboración do requeixo emprégase leite de vaca producida en Galicia e fermentos lácticos, sen ningún tipo de conservantes nin estabilizante. Aínda que o seu uso tradicional foi como sobremesa, o requeixo das Neves ten múltiples usos en pratos salgados. Aínda que é moi difícil sinalar unha data aproximada para a existencia do requeixo das Neves, sábese que os peregrinos que facían o Camiño dá Raíña eran agasallados con requeixo ao seu paso pola zona cara a Compostela. Pola súa banda, o mel é tamén un dos produtos tradicionais da zona do Condado Paradanta. Conta cunhas espléndidas condicións para a súa produción dada a gran cantidade, calidade e variedade de plantas melíferas. Brezo, eucalipto ou castiñeiro son algunhas das especies vexetais na que as abellas colleitan o néctar co que elaboran este mel.
Con motivo da festividade desta terceira década, este ano o programa rende homenaxe ás veciñas e veciños.
Trinta anos con historia, da que foron protagonistas todas e todos desta fermosa vila. Ese é o centro e o motivo deste 2023, e por iso, este ano, a presentación da ‘Feira do Requeixo e do Mel’ das Neves, estivo dirixida a elas e eles. Cambiou, así, a tradicional convocatoria aos medios de comunicación para que os cidadáns foran os primeiros en coñecer a programación desta ’30ª edición’, e tamén os primeiros en probar, reunidos na Casa da Xuventude, os produtos que se van servir os vindeiros día 7 e 8 de abril.
Como apuntou Rocío Barreiro, concelleira de cultura, o día da presentación, haberá “importantes cambios” en relación coas celebracións e o programa dos anos pasados, así, o ‘showcooking’, que tradicionalmente se organizaba, deixa paso ás “orixes do requeixo”, con degustacións e elaboración de pratos elaborados co mesmo.
Tamén se abre unha ‘paréntese’, nos pregóns culinarios, que nos últimos anos tiñan como protagonistas a cociñeiros da sona de Pepe Solla, en 2017; Iván Domínguez, en 2019 ou Iñaki Bretal o pasado 2022, e o pregoeiro será, nesta ocasión, un comunicador, o xornalista Xabier
Fortes.
“Poesía, paixón, paisaxe e persoas”
Estas son as catro verbas que definen o requeixo e o mel das Neves. O encargado de pronuncialas foi o presidente da Cooperativa Condado Paradanta, Alejandro Martínez, quen deu a benvida aos novos conversos aos excelentes produtos das Neves e tivo unha lembraza, emocionada, a “todas e todos os que nos precederon, que fixeron posible co seu legado que hoxe esteamos aquí”.
Martínez agradeceu que a nova normativa europea permita, dende hai so uns días, o Goberno galego recoñecese ao Requeixo das Neves como “Alimento Artesano de Galicia”, e asegurou que enlaza co slogan Vive nas Neves, contribuíndo a que, cada día, sexa máis atractivo vivir aquí.
“O Requeixo e o mel, xunto cos viños, nos levan polo mundo”
Pechou o acto o alcalde das Neves, Xosé Manuel Rodríguez, quen asegurou que “a feira do requeixo e do mel está no momento que lle corresponde”. Lembrou que pasaron 32 anos dende que comezara, aínda que só puidemos celebrar 30 edicións, a causa da pandemia, e felicitou que a feira se celebre o venres santo, “foi un acerto de quen pensouno e hai que recoñecelo”.
Por último, o alcalde amosouse satisfeito porque a decisión de engadir un día máis a feira o sábado, e trasladala á Praza Maior, “deulle máis espazo, máis dignidade, mellorou a súa estética e a proxección duns produtos que, como o viño nos levan polo mundo, e iso é vivir nas
Neves”.
As actividades deste ano, comezarán días antes da feira, concretamente, o domingo 2 de abril será a ‘Andaina do Requeixo e do Mel’, que rematará en Cerdeira onde haberá unha degustación de pratos elaborados con Requeixo amenizada pola da Banda de Música Popular de Rubiós. As prazas son limitadas e precísase inscrición previa.
O venres 7 abril marcará o comezo da feira co seguinte programa:
• 11:00 h. Apertura da Feira.
• 12:00 h. A Pontenova. Animación musical.
• 12:30 h. Recepción na Casa do Concello.
• 13:00 h. Pregón a cargo do xornalista Xabier Fortes, presentador de “La Noche” en 24 horas de TVE.
• 15:30 h. Charanga Los Támega. Animación musical.
• 16:00 h. Taller infantil de elaboración de pratos con requeixo. Carpa da Praza do Concello.
• 17:00 h a 20:00 h. Obradoiros de Cultura Urbana na Casa da Xuventude.
• 18:00 h. Taller de elaboración de pratos con requeixo para persoas adultas. Carpa da Praza do Concello.
• 20:00 h. A Roda. Concerto na Praza Maior. Musigal.
• 00:00 h. Música nova. Mel de meiga.
Os dous días da feira, estará habilitado un espazo infantil, na carpa situada na Praza do Concello.
Sábado 8 abril
• 11:00 h. Apertura da Feira.